Alt tekst SEO

Alt tekst SEO

Alt tekst SEO

enAlt Tekst SEO: Hoe afbeeldingen optimaliseren

Alt tekst (alternatieve tekst) beschrijft een afbeelding op een webpagina. Het leeft in de HTML-code en is meestal niet zichtbaar op de pagina zelf.

Maar wat is er zo belangrijk aan alt text seo? En hoe kun je het gebruiken om SEO en gebruikerservaring te verbeteren? Ook al eens van alt text instagram gehoord?seo specialist

In dit artikel leer je het volgende:

 • Waarom is alt tekst belangrijk
 • Alt teksten toevoegen aan afbeeldingen
 • Waarom je geen alt tekst aan alle afbeeldingen moet toevoegen
 • Hoe goede alt tekst te schrijven
 • Voorbeelden van goede en slechte alt teksten
 • Hoe problemen met alt text image te vinden en op te lossen

Waarom is alt-tekst belangrijk?

Alt-tekst is belangrijk voor met name vier belangrijke redenen.

1. Alt-tekst verbetert de toegankelijkheid

Miljoenen mensen hebben een visuele beperking en velen gebruiken schermlezers om online inhoud te consumeren. Deze werken door inhoud op het scherm, inclusief afbeeldingen, naar audio te converteren.

Voor WordPress of Shopify gebruikers kan je een alt tekst toevoegen als je naar de optie Media gaat. Hier kan je een Alt tekst toevoegen. Zorg ook dat je de afbeelding comprimeert om de website laad snelheid te bevorderen.

Alt tekst (alternatieve tekst) beschrijft een afbeelding. Het helpt Google om te begrijpen waar de afbeelding over gaat. Het is een onderdeel van seo optimalisatie

Afbeeldingen zonder alt tekst veroorzaken problemen voor schermlezers omdat er geen manier is om de inhoud van de afbeelding aan de gebruiker te communiceren. Meestal slaan ze deze afbeeldingen over, of erger nog, lezen ze lange en nutteloze bestandsnamen voor afbeeldingen voor.

Google praat over het belang van alt tekst voor gebruikers met schermlezers in hun SEO-startersgids.

2. Alt tekst kan de ‘actuele relevantie’ verbeteren

Google kijkt naar de woorden op een pagina om te begrijpen waar het over gaat. Als de pagina bijvoorbeeld poedels, labradors en retrievers vermeldt, weet Google dat het over hondenrassen gaat.omzet uit webshop genereren

Hoe verhoudt dit zich tot afbeeldingen? Soms wordt de context ‘opgesloten’ in afbeeldingen die Google niet kan lezen. Het gebruik van alt tekst helpt Google deze afbeeldingen te begrijpen, wat leidt tot een beter begrip van je pagina en de inhoud ervan.

3. Alt tekst kan je helpen bij het rangschikken in Google Afbeeldingen

Google Afbeeldingen is ’s werelds op één na grootste zoekmachine. Het is verantwoordelijk voor 20,45% van alle online zoekopdrachten, waardoor het voorloopt op YouTube, Bing en andere zoekmachines samen. Dit betekent dat er een mogelijkheid is om verkeer van Google Afbeeldingen te genereren. Meer info op zoekmachine optimalisatie

4. Alt tekst dient als ankertekst voor afbeelding links

Ankertekst verwijst naar de klik bare woorden die de ene webpagina aan de andere koppelen. Google gebruikt het om meer te weten te komen over de webpagina en waar het over gaat.

Maar niet alle links zijn tekst; sommige zijn afbeeldingen.bing zoekmachine

Google citeert hierover het volgende:

”Als u besluit een afbeelding als link te gebruiken, helpt het invullen van de alt tekst Google om meer te begrijpen over de pagina waarnaar u linkt. Stel je voor dat je ankertekst schrijft voor een tekstlink.”

Alt tekst toevoegen aan afbeeldingen

Voeg gewoon een ankertekst toe aan de <img> -tag in de HTML-code.

Afbeelding met een alt-tag:

<img src = “appeltaart.jpg” alt = “vers gebakken appeltaarttaart”>

Als je een modern CMS gebruikt, zou het mogelijk moeten zijn om ankerteksten toe te voegen zonder in de HTML-code te hoeven graven.

In WordPress is er bijvoorbeeld een veld voor alt-tekst bij het toevoegen van een afbeelding aan een pagina of bericht:

alt tekst afbeelding

Ankertekst in andere CMS systemen

Hier zijn instructies voor enkele van de meest populaire:

 • Toevoegen aan afbeeldingen in Squarespace
 • Toevoegen aan afbeeldingen in Wix
 • Toevoegen aan afbeeldingen in Shopify

Moet je alt tekst toevoegen aan alle afbeeldingen?

Nee, dit is een veel voorkomende misvatting. Als de afbeelding voor ‘decoratieve doeleinden’ bestaat en geen belangrijke informatie bevat, is het niet nodig alt tekst toe te voegen.

Sommige websites hebben bijvoorbeeld pictogrammen om inhoud te scheiden. Deze zijn er alleen om er mooi uit te zien, dus je mag geen ankertekst toevoegen. Dit irriteert alleen bezoekers met schermlezers en voegt geen “SEO waarde” toe aan de pagina.seo service

Alt tekst met de tekst ‘bad en kaars’ is niet handig voor lezers met een visuele beperking, omdat het informatie is die ze niet hoeven te weten. Het zou beter zijn als de schermlezer het volledig negeert.

Maar hier is een belangrijk punt …

Als een afbeelding geen alt tekst vereist, is het een goede gewoonte om een ​​leeg alt kenmerk toe te voegen. Dit komt omdat sommige schermlezers bestandsnamen voorlezen zonder alt-attribuut, terwijl de meeste die met lege zullen overslaan.

Zo ziet dat eruit:

<img src = “spacer.gif” alt = “”>

Hoe goede alt-tekst te schrijven

Alt-tekst is geen rocket science.

Hoe alt tekst toevoegen aan afbeelding?

 • Wees beknopt. Lange alt tekst is vervelend voor degenen die schermlezers gebruiken. Gebruik zo min mogelijk woorden. (Gebruik het kenmerk longdesc als een lange beschrijving nodig is.)
 • Wees specifiek. Focus op het beschrijven van de afbeelding.
 • Vermijd overmatig gebruik van zoekwoorden. (keyword stuffing) Dit is geen plaats voor zoekwoorden. Zegt google;) Wij vanuit de praktijk zeggen om wel ankerteksten toe te voegen.
 • Vermijd te vermelden dat het een afbeelding is. Het is niet nodig om ‘Afbeelding van …’ of ‘Afbeelding van …’ in beschrijvingen op te nemen. Zowel Google als schermlezers kunnen dat zelf uitzoeken.
 • Vermijd overtolligheid. Herhaal geen informatie die al bestaat in de context van de afbeelding. Als u bijvoorbeeld een foto van Steve Jobs heeft en de tekst direct onder de afbeelding ‘Steve Jobs’ leest, hoeft u deze beschrijving niet aan de alt tag toe te voegen. Google moet begrijpen dat het bijschrift in feite de alt text is.

Je moet ook onthouden om alt tekst toe te voegen aan formulierknoppen. Anders kunnen schermlezers ze passeren en kunnen sommige bezoekers geen interactie krijgen met uw website.Seo agency the netherlands

Wat zijn goede en slechte alt-tekst voorbeelden

Laten we ervoor zorgen dat we begrijpen wat werkt en wat niet, met een paar voorbeelden.

Slecht: <img src = “cheesecake.png” alt = “foto van een cheesecake”>
Oké: <img src = “cheesecake.png” alt = “cheesecake”>
Goed: <img src = “cheesecake.png” alt = “aardbei cheesecake”>
Beste methode: <img src = “cheesecake.png” alt = “aardbeiencheesecake met room”>

Uit de bestandsnamen blijkt dat ze geen alt tekst nodig hebben. Ze zijn decoratief, wat betekent dat we willen dat er een schermlezer overheen gaat.

Dus in plaats van je site te crawlen en geobsedeerd te raken door elk ontbrekend alt-attribuut (de meeste sites hebben nogal wat ontbrekende), is het een beter idee om alt tags te controleren en te verbeteren voor pagina’s die al verkeer ontvangen.

Hiervoor zijn twee redenen:

 • Ze hebben lezers met een visuele beperking. 2,4% van de Amerikaanse burgers heeft een visuele handicap. Dat is er één op ongeveer elke 42 mensen, wat betekent dat als jouw pagina gemiddeld 10.000 bezoekers per maand krijgt, 240 van hen uw inhoud niet correct kunnen consumeren.
 • Mogelijk krijgen ze meer verkeer. Alt teksten kan ervoor zorgen dat afbeeldingen beter scoren in Google Afbeeldingen en dat leidt tot meer verkeer. Zelfs een verhoging van slechts 1% naar een pagina met 10.000 maandelijkse bezoeken is een extra 100 bezoekers.

Onze Conclusies

Optimalisatie van alt tags is belangrijk, maar het is niet alles voor SEO voor afbeeldingen. Je moet ook bestandsnamen optimaliseren, responsieve afbeeldingen weergeven, lui laden (lazy loading) overwegen en nog veel meer. Lees daarom verder op SEO optimaliastie