Hoe voorkom je kannibalisatie binnen jouw SEO?
Er zijn veel veranderingen binnen SEO en de updates komen steeds vaker vanuit google. Vroeger was het belangrijk om elke pagina vol te stouwen met zoekwoorden en dan stijg je al snel op dat betreffende zoekwoord. Echter, de online wereld gaat zo snel dat deze oude strategie nu juist een negatief effect zal hebben op je seo resultaten. Ook wordt er vaak aangegeven dat je heel veel content moet produceren om hoog te scoren in Google, daar zijn we het helemaal mee eens! In dit artikel willen we wat meer vertellen over wat er kan gebeuren als je teveel over het zelfde onderwerp schrijft.
Wist je dat je ook teveel content kunt produceren? Hierdoor gaan pagina’s elkaar in de weg gaan zitten en je daardoor niet het maximale uit je posities haalt? In dit artikel gaan we dus dieper in op dit kannibalisatie probleem en geven we je handige tips hoe je deze problemen kan voorkomen.
Wat is Kannibalisatie?
Eten van individuen van dezelfde soort… Dat is precies wat keyword kannibalisatie is. Concreet komt het er op neer dat er op een bepaalde zoekterm meerdere pagina’s van jouw website in Google scoren. Maar het probleem is dat ze elkaar hierdoor in de weg kunnen zitten, waardoor ze eigenlijk elkaars kracht opeten. Netzoals mensen elkaar nog steeds ‘opeten’ in bepaalde landen.
Soms lees je een artikel en denk je wow! Een moment dat je iets leest dat ingaat tegen je kennis, maar wat wel klopt. In het buitenland gaat SEO erg hard en daar halen we veel inspiratie uit. Ook lazen wij een blog wat aangeeft dat je het SEO plateau kan bereiken. Je bent bijvoorbeeld actief in een specifieke markt en dan ben je op te duur wel uitgeschreven. Er zijn nieuwe termen op de markt gekomen zoals additional SERP domination, oftewel je SERP dominantie uitbreiden.
SERP dominantie uitbreiden
Je kunt je SERP dominantie uitbreiden door meerdere posities op de eerste pagina van de SERP’s (zoekresultaten) te bezetten voor bepaalde zoektermen. Dit doel kun je bereiken door meerdere webpagina’s goed te laten scoren voor een zoekterm of onderwerp. Maar wacht eens even, dit is toch keyword kannibalisatie? Klopt helemaal, en in dit artikel gaan we uitleggen dat dit ook een goede strategie kan zijn. Hmm interessant?
Wel of niet Keyword kannibalisatie toepassen?
Keyword kannibalisatie heeft dus, naar onze mening, positieve en negatieve effecten. Aan de ene kant loop je het risico dat je webpagina’s door onderlinge concurrentie niet optimaal scoren in Google, maar aan de andere kant heb je de kans om via meerdere posities in de zoekresultaten meer verkeer naar je website te trekken. We denken dat je per keyword of onderwerp moet analyseren of de voordelen van keyword kannibalisatie opwegen tegen de nadelen en waar de beste kansen voor je content liggen. Dit moet je dus goed op je netvlies hebben als je een online strategie gaat maken.
Hoe voorkom je kannibalisatie in het schrijven van Seo teksten?
Als je besluit meerdere posities in de zoekresultaten na te streven voor een bepaalde zoekterm of onderwerp, dan wil je de concurrentie tussen de pagina’s oftewel het kannibalisatie effect zo klein mogelijk houden. Naar onze mening moet je tegenwoordig meer naar longtail zoekwoorden gaan kijken, dus 3 a 4 woorden. Zodoende bouw je meer om een bepaald zoekwoord heen en zal je beter gaan scoren op bredere zoekwoorden. Een beter woord zou dus eigenlijk pagina kannibalisatie zijn, maar de vaak wat ervaren online marketeer of SEO-er noemt dit keyword kannibalisatie.
Dit wordt vooral een probleem wanneer er met verschillende pagina’s eigenlijk hetzelfde doel wordt nagestreefd (dezelfde zoekvraag wordt beantwoord). In dat geval wil je liever één sterke pagina hebben die per saldo hoger gaat scoren dan wanneer ze los zouden bestaan. Daarom kan je dus beter per SEO pijler een zoekwoord uitkiezen waar je een landingspagina voor gaat schrijven, meestal met het hoogste zoekvolume. Met blogs ga je dus deze SEO pijlers ondersteunen en is dus belangrijk tijdens het seo schrijven.
Het probleem is dus redelijk eenvoudig. Maar tevens veelvoorkomend. Sterker nog, we achten de kans erg groot dat ook jouw website aan keyword (pagina) kannibalisatie doet. Het mooie van dit verhaal? Het is relatief eenvoudig te achterhalen én op te lossen!
Hoe los ik de kannibalisatie op?
Gelukkig zijn er verschillende manieren om dit op te lossen. We kunnen hier dieper op ingaan maar onderstaand vind je een aantal praktische mogelijkheden op een rijtje:
- Pagina’s samenvoegen qua content en het minst scorende artikel redirecten met een 301;
- Canonical toepassen naar de best scorende pagina vanaf de minst scorende pagina’s;
- Een link plaatsen vanuit de minst scorende pagina’s naar de best scorende pagina;
- De minst scorende pagina’s op noindex zetten (niet onze voorkeur).
Zoals je ziet zijn er dus flink wat mogelijkheden. Echter is de keuze afhankelijk van een aantal factoren. In een volgende artikel willen we graag dieper in gaan op deze verschillende mogelijkheden en wanneer je dus welk optie kiest.
Kannibalisatie in online en offline
Internetbedrijven hebben tot nu toe de hardste klappen uitgedeeld aan ondernemingen die boeken, muziek, IT en financiële diensten verkopen. OC&C-consultant Alex Birch, co-auteur van The Age of E-Tail concludeert dat traditionele bedrijven die moeten concurreren met de populairste e-markten het kwetsbaarst zijn in Noord- en Midden-Europa. Zij zijn feitelijk al te laat en zullen zich als de wiedeweerga moeten aanpassen en in e-business moeten stappen. Een status als online-marktleider kunnen ze vergeten. Bedrijven die met minder rijpe e-businessmarkten wedijveren (kleding, lifestyleproducten, speelgoed, cosmetica en drogisterijproducten), maken volgens hem nog wel kans om online-marktleider te worden, mits ze snel in actie komen.
Waar liggen de potentiele markten voor online business
Het meest relaxed is de situatie voor de onvolwassen e-markten: food, elektronische goederen, doe-het-zelf- en tuinproducten. Maar kannibalisering loert om de hoek. Het ei van Columbus is dat je de fysieke business en de onlinebusiness maximaal integreert en harmoniseert, openlijk of achter de schermen (met een schijnbaar autonome internetoperatie). Als on-land en online één zijn, is kannibalisering geen item meer. Kortom, je kan kannibalisatie tegen komen op je seo pagina, een hele branche en per zoekwoord.