Wat is een linkprofiel?

Wat is een linkprofiel?

Wat is een linkprofiel?

Wat is een gezond linkprofiel

We hebben het fenomeen linkbuilding al eens behandeld maar anno ‘nu’ is een gezond linkprofiel erg belangrijk. We willen in deze blogpost gebruiken om eens dieper te duiken in het linkprofiel en wat daar bij komt kijken. Linkbuilding is helaas niet meer zoals ene paar jaar geleden, paar links inkopen en je staat op pagina 1. Nee, je moet het verdienen en kwaliteit is belangrijker geworden dan kwantiteit. Laten we starten met de vraag: Wat is een backlinkprofiel? Het is het totaal aan verwijzende links naar jouw website. Heb je ook een internationale site? Dan heb je aparte profielen per bijvoorbeeld een nl,fr,de versie. Zoals je al ziet kost het een hoop bloed, zweet en tranen om een internationaal merk te bouwen. Je hebt met ongeveer 250 factoren te maken die de ranking binnen Google beïnvloeden. En dan heb je ook nog een backlinkprofiel Bing, Yahoo etc. Wat een klus om dit goed op te zetten! In dit artikel willen we je wat meer informatie geven over een linkprofiel zodat je een idee hebt wat er allemaal bij komt kijken.
seo bureau

Waarom is linkbuilding en een goed linkprofiel zo belangrijk

Hoe komen al die pagina’s eigenlijk in google? Alle zoekmachines zoals google en Bing gebruiken geavanceerde robots om het internet te scannen naar pagina’s en foto’s, ook wel crawlen genoemd. De robots zijn altijd zoekende naar de beste informatie voor een bezoeker. Vroeger was dit puur een woord en nu is meer belangrijker om een vraag van een gebruiker te beantwoorden. Tijdens het scannen worden ook de links gescand op de pagina’s en de links die naar de website verwijzen. Hoe meer en betere kwaliteit van links hoe hoger je DR (domain rating) Domein Autoriteit zal zijn. Als je met linkbuilding aan de slag gaat zullen mensen ook vragen naar je DR waarde, een getal tussen de 0 en 100. Een DR met 50 of hoger is al super goed! Als we kijken naar interne linkbuilding en deep linking geeft een goede structuur weer voor de robots. Alles naar de homepage verwijzen heeft geen zin omdat de robots helaas te slim zijn!

Hoe maak je een natuurlijk en gezond mogelijk linkprofiel?seo service

Het ‘verdienen’ van links is het beste wat je kan overkomen. Zelf links kopen, proberen link farms op te zetten en overige tricks zal resulteren in een penalty van Google en zal je flink dalen in rankings. Bij het maken van elke pagina heb je tegenwoordig een externe link nodig, bingo! Dus iedereen zal meer externe links gaan plaatsen, en als jij een interessante pagina hebt zullen meer mensen naar jou gaan linken. Natuurlijke links hebben de beste kwaliteit en worden verkregen door hoogwaardige content te maken over specifieke onderwerpen. Belangrijk is dus om de specialist te zijn in jouw branche; product en service. Het moet tevens ook leuk en interessant zijn om het artikel te lezen. Hierdoor gaan meer mensen jouw artikel lezen (kliks genereren) en dus ‘verdien’ je ook de links. Dit zijn de beste links die je kan verkrijgen! Voordat je start met het opzetten van een content strategie is het dus belangrijk om met alle wensen van Google rekening te houden.

Welke backlinks zijn er zoal?

Naast het feit dat je kunt kijken naar metrics zoals citation flow, trust flow, domein autoriteit en pagina-autoriteit, is het goed om ook te kijken naar het type backlinks van een website. Dit noemen we dus het backlinkprofiel. Het backlinkprofiel moet er natuurlijk en sterk uitzien. We spreken over een natuurlijk backlinkprofiel wanneer de links op een natuurlijke manier zijn verkregen, een goede mix heeft. Een andere website heeft naar jouw website gelinkt omdat hij of zij daar een goede reden voor heeft. Allemaal startpagina’s zal google snel afstraffen waardoor je moet mixen.

Wat zijn kwalitatieve links

 • Een link van een hoge autoriteit website
 • Relevante link van een site waar jouw business over gaat
 • Een nieuwssite heeft een link geplaatst naar jouw website vanuit een nieuwsbericht
 • Een sponsor of partner heeft een plek op de website beschikbaar gesteld voor jouw logo met link
 • Vanuit een extern blog is er gelinkt naar een inhoudelijk relevant artikel op jouw website
 • Een website heeft een review geschreven over jouw product en daarbij een link geplaatst naar het product

Hoe een concurrent seo bedrijf je vriend kan zijn

Wij als seo adviesbureau willen natuurlijk relevante links hebben wat met online marketing te maken heeft. Iedereen wilt beter zijn dan de concurrent maar je kan elkaar ook juist helpen met linkbuilding. Een voorbeeld, wij plaatsen hier een link naar Webcrafter een vriend of concurrent? Je denkt nu wellicht, sukkels! refereren aan een concurrent. Wij denken nu juist, mooi een relevante link naar een vriendje die weer een link naar onze klant stuurt en wij plaatsen een link vanuit de klant terug naar ons – iedereen happy!! Dit is voor ons de basis van een groot netwerk opbouwen aan relevante links, zo hebben wij al een linkbuilding database van 1000+ opgebouwd door de jaren heen.

Wat zijn slechte backlinks

 • Een lage autoriteit
 • Websites die niet meer bijgehouden worden
 • Een link vanaf een website die uitsluitend gebouwd is om te linken naar andere websites. (link farms)
 • Startpagina’s
 • Bedrijvengidsen
 • Spam-achtige buitenlandse links

Zijn er risico’s met linkbuilden?

Het is nog steeds onduidelijk wat je het beste wel of niet kan doen. Echter, Mr seo bureau heeft al 10+ jaar ervaring in linkbuilden en op de hoogte van alle veranderingen. In de loop der jaren is er een hoop veranderd en met een gezond verstand kom je ook een heel eind. Het kost gewoon ongelofelijk veel tijd en trial / error om een profiel op te bouwen. Het is gewoon erg belangrijk om een gezonde mix van links te bouwen. Natuurlijk is het ook belangrijk om in de lokale bedrijvengids te staan zodat mensen je lokaal ook kunnen vinden. Een startpagina kan ook goed werken, als je maar van alles wat hebt is al belangrijk. Probeer altijd te denken hoe je meerwaarde kan toevoegen voor een gebruiker.seo bureau

Wat zijn Follow & non-follow links

Het is goed om te weten dat niet alle links gevolgd worden door de robots van zoekmachines (hmm oke). Zo kun je op je website ook non-follow links instellen, zodat de robot tijdens het crawlen niet verder gaan naar een volgende website. Je hoeft hier verder niet te veel over na te denken, maar mocht je een linkje aanmaken op je eigen site (een uitgaande link) zouden we aanraden om de eventuele non-follow knop niet aan te vinken. Mocht er een situatie zijn waarbij je meer dan 20 uitgaande links (links naar andere websites) op een pagina plaatst is het misschien wel een goed idee om voor non-follow te kiezen, omdat het anders ietwat ‘spammerig’ over kan komen voor de robots. Anders wordt dit weer bestraft met een penalty, te veel is dus ook niet goed.

De conclusie vanuit Mr Seo bureau

Er zijn veel factoren die Google gebruikt voor de ranking van websites in de zoekmachine. Eén van deze factoren is een sterk, natuurlijk backlinkprofiel. Het creëren van goede content op de website is belangrijker dan ooit tevoren omdat juist dit zorgt voor sterke, natuurlijke links – het soort links dat in het algemeen de voorkeur krijgt boven links die op een andere manier verkregen zijn.seo specialist

Hoe ziet jouw backlinkprofiel eruit? Wil je meer weten over dit onderwerp? Of ben je benieuwd hoe Mr Seo bureau linkbuilding en ‘link earning’ in kan zetten voor uw bedrijf? Neem contact met ons op om GRATIS samen te sparren.