Meta Tag SEO

Meta Tag SEO

Meta Tag SEO

Meta tag voor SEO: Een handleiding voor beginners

Meta tags SEO zijn stukjes code die zoekmachines belangrijke informatie over je webpagina vertellen, zoals hoe ze deze in zoekresultaten moeten weergeven. Ze vertellen webbrowsers ook hoe deze aan bezoekers moeten worden weergegeven. Dit artikel is een onderdeel van Technische SEO

Elke webpagina heeft metatags, maar deze zijn alleen zichtbaar in de HTML-code.

In deze handleiding leer je hoe je de zes belangrijkste metatags voor SEO gebruikt:

 1. Meta title
 2. Meta description
 3. Meta robots
 4. Meta refresh redirect
 5. Meta charset
 6. Meta viewport

Waarom is een Pagina Titel belangrijk voor SEO

Dit is de paginatitel die Google en de meeste andere zoekmachines weergeven in zoekresultaten. Een plugin zoals Yoast geeft je een handige mogelijkheid om handmatig een Titel te maken en aan te passen.
meta tag seo

Google kan dit het beste uitleggen:

Titels zijn van cruciaal belang om gebruikers snel inzicht te geven in de inhoud van een resultaat en waarom het relevant is voor hun zoekopdracht. Het is vaak het belangrijkste stuk informatie dat wordt gebruikt om te beslissen op welk resultaat je klikt, dus het is belangrijk om titels van hoge kwaliteit op je webpagina’s te gebruiken.

Onze tip: Hoe maak je de beste paginatitel:

 • Schrijf een unieke titeltag voor elke pagina;
 • Wees kort maar beschrijvend;
 • Vermijd generieke en vage titels;
 • Gebruik een zin of een titel;
 • Maak iets dat de klik waard is – geen clickbait;
 • Zoekintentie matchen;
 • Neem je zoekwoord op waar dit zinvol is;
 • Houd het onder 60 tekens.

Veel voorkomende fouten in Titel Tags vinden en oplossen:

 • Te lang / kort. Google zegt: ‘vermijd onnodig lange of uitgebreide titels’ en houd ze ‘beschrijvend en beknopt’.
 • De Titel Bestaat niet. Google zegt dat elke pagina een titeltag moet hebben.
  Meerdere Titel Tags op één pagina. Zoekmachines kunnen een ongewenste titeltag weergeven als er meerdere op een pagina staan.
 • Dubbele titels op meerdere pagina’s. Google zegt dat “het belangrijk is om afzonderlijke, beschrijvende titels te hebben voor elke pagina op uw site.”
  webteksten laten schrijven

Waarom is een Meta omschrijving belangrijk voor SEO

De meta beschrijving geeft een samenvatting van de inhoud van de pagina. Zoekmachines gebruiken het vaak voor het fragment in zoekresultaten. Dit is een belangrijk onderdeel van SEO om klikken te krijgen maar ook voor je zoekwoorden op een slimme wijze te plaatsen.

We vragen het even hoe Google dit ziet: Een meta beschrijving tag moet gebruikers over het algemeen informeren en interesseren met een korte, relevante samenvatting van waar een bepaalde pagina over gaat. Ze zijn als een toonhoogte die de gebruiker ervan overtuigt dat de pagina precies is wat hij zoekt.wordpress website laten maken

Metabeschrijvingen zijn echter geen directe rangschikkingsfactor. Google zegt:

Hoewel we soms de metatag met de beschrijving gebruiken voor de fragmenten die we weergeven, gebruiken we de metatag met de beschrijving niet in onze rangorde. Het dient dus puur om informatie te geven waar een pagina over gaat. Althans, dat zeggen ze;) Na 15 jaar online ervaring zeggen wij als Mr seo bureau dat het wel degelijk invloed heeft op de rankings.

Onze tips voor het schrijven van een Meta Beschrijving:

 • Schrijf een unieke beschrijving voor elke pagina;
 • Probeer de inhoud nauwkeurig samen te vatten;
 • Vermijd generieke beschrijvingen;
 • Gebruik een lopende zin;
 • Maak iets Klikwaardig, een echte Eye catcher
 • Zoekintentie matchen;
 • Neem je zoekwoord op waar dit zinvol is;
 • Houd het onder 160 tekens.Meta-robots

De meta-robots-tag vertelt zoekmachines of en hoe ze uw webpagina’s moeten doorzoeken. Het schept duidelijkheid voor google en heeft een invloed op rankings.seo service

Waarom is een Syntax belangrijk voor SEO?

Het gebruik van de verkeerde kenmerken in de meta robots tag kan een catastrofale impact hebben op de aanwezigheid van je website in de zoekresultaten. Voor je SEO inspanningen moet je deze tag begrijpen en effectief gebruiken.

Met dat in gedachten, hier zijn de waarden die je in deze tag kan gebruiken:

 • Index: vertelt bots om de pagina te indexeren;
 • No index: vertelt bots de pagina niet te indexeren;
 • Volgen: vertelt bots om links op de pagina te crawlen, en dat je er ook voor instaat;
 • No follow: vertelt bots om links op de pagina niet te crawlen en dat er geen goedkeuring wordt geïmpliceerd.Seo agency the netherlands

Onze handige voor het gebruik van Robots Tag voor SEO

 • Gebruik meta robots-tags alleen als je de manier wilt beperken waarop Google een pagina crawlt;
 • Blokkeer geen pagina’s met meta-robots-tags in robots.txt;
 • Plak de juiste code hierboven in het gedeelte <head> van je pagina.
 • Gebruik in WordPress de geavanceerde instellingen van Yoast om tags voor meta-robots in te stellen:

Er zijn drie veel voorkomende fouten met meta-robots:

 • Niet geïndexeerde pagina’s geblokkeerd door robots.txt. Dit voorkomt dat Google de noindex-robots-tag ziet, dus ze kunnen de URL nog steeds indexeren.
 • Rogue meta noindex. Dit voorkomt dat Google de pagina indexeert, zodat er geen organisch verkeer wordt gegenereerd.
 • Rogue meta nofollow. Dit voorkomt dat Google de links op de pagina crawlt, waardoor mogelijk belangrijke inhoud niet kan worden gevonden en geïndexeerd. Het voorkomt ook de stroom van PageRank naar die pagina’s – wat misschien niet wenselijk is.

Je kan de eerste twee problemen controleren met het rapport Dekking in Google Search Console. Om geïndexeerde pagina’s te vinden die mogelijk zijn ingesteld op meta robots noindex, klik je op het tabblad ‘Geldig met waarschuwingen‘ en zoek je naar ‘Geïndexeerde, hoewel geblokkeerd door robots.txt’ waarschuwingen.

Controleer de broncode van deze pagina’s op een noindex-tag voor meta-robots. Verwijder het robots.txt-blok van de meta-robots noindex-tag, afhankelijk van wat je probeert te doen.

Als je malafide meta-robots noindex-tags wilt vinden, klikt je op het tabblad ‘Uitgesloten’ en zoek je naar pagina’s ‘Uitgesloten door’ noindex’-tag.

Waarom is een Meta Viewport belangrijk voor SEO

Een meta viewport tag stelt het zichtbare gebied van een webpagina in. Het wordt gebruikt om de browser te instrueren hoe de pagina op verschillende schermformaten (d.w.z. desktop / tablet / mobiel) moet worden weergegeven. Google zegt dat de ‘aanwezigheid van deze tag Google aangeeft dat de pagina mobielvriendelijk is’. Dit is belangrijk omdat Google mobielvriendelijke webpagina’s vanaf 2015 hoger scoort in mobiele zoekresultaten.omzet uit webshop genereren

Veel mensen drukken waarschijnlijk op de knop Terug wanneer de desktopversie van een pagina op mobiel wordt geladen. Het is vervelend en maakt dingen moeilijk te lezen. Dit kan negatieve signalen naar Google verzenden en hen vertellen dat er iets ongewenst is aan uw pagina.

Hoe veelvoorkomende fouten met meta viewport te vinden en op te lossen

Omdat de meeste CMS’s en thema’s de viewport automatisch instellen, zijn tag-gerelateerde problemen ongebruikelijk op de meeste moderne websites. Dat gezegd hebbende, kunt u controleren op problemen met behulp van het rapport voor mobiele bruikbaarheid in Google Search Console.

Dit toont pagina’s met problemen met de bruikbaarheid op mobiele apparaten. Als dit probleem deels te wijten is aan het ontbreken van een viewport-metatag, wordt de foutmelding ‘Viewport not set’ weergegeven.

Gebruik je Google Search Console niet?

Meta viewport wordt bijna altijd ingesteld op siteniveau en is meestal hardgecodeerd in het thema.

Gebruik de mobielvriendelijke testtool van Google om uw startpagina te controleren op een meta viewport-tag.

Met de meta viewport wordt de tekencodering voor de webpagina ingesteld. Met andere woorden, het vertelt de browser hoe de tekst op uw webpagina moet worden weergegeven.

Er zijn honderden verschillende tekensets, maar de twee meest voorkomende op internet zijn:

 • UTF ‑ 8 Karaktercodering voor Unicode;
 • ISO-8859–1 – Tekencodering voor het Latijnse alfabet.

Waarom is een Meta Charset belangrijk voor SEO

Als je de verkeerde tekencodering gebruikt, kunnen sommige tekens onjuist worden weergegeven in de browser. Opmaakproblemen met tekens zijn slecht voor de gebruikerservaring en kunnen ertoe leiden dat je pagina’s er behoorlijk gebroken uitzien. Dat kan leiden tot SEO-problemen zoals:

 • Mensen die niet naar je pagina willen linken, ziet er niet veilig uit
 • Hoog bounce percentage, korte tijd op pagina en lage verblijftijd.
 • Zoekmachines begrijpen je inhoud niet.

Tenzij je pagina ernstig is gebroken als gevolg van problemen met tekensets, wat onwaarschijnlijk is, zal de impact vrij minimaal zijn. Toch is het goed om te melden dat Google aanbeveelt waar mogelijk Unicode / UTF ‑ 8 te gebruiken.

Waarom is een Meta refresh redirect belangrijk voor SEO

Een meta refresf vertelt de webbrowser om de gebruiker na een ingestelde tijd om te leiden naar een andere URL. Meta refresh-omleidingstags zijn belangrijk voor SEO in de zin dat je ze niet mag gebruiken, ook al begrijpt Google ze en respecteert je ze.

Daar zijn een paar redenen voor:

 • Niet ondersteund door alle browsers;
 • Kan verwarrend zijn voor de gebruiker (en beveiligingsproblemen veroorzaken);
 • Pagina’s moeten worden ontleed voordat ze de bestemmings-URL zien, wat enige tijd kan duren.

Een ander potentieel probleem doet zich voor wanneer er geen canonieke tag op de pagina aanwezig is

Hoe zit het met meta zoekwoorden?

Sommige artikelen zeggen dat de meta zoekwoorden tag moet worden ingevuld met een lijst met trefwoorden. Dit is zinloos en mogelijk slecht advies. Google gebruikt sinds 2009 geen meta-zoekwoorden voor ranglijsten omdat:

“Trefwoord meta-tags werden al snel een gebied waar iemand vaak irrelevante zoekwoorden kon vullen zonder dat typische bezoekers die zoekwoorden ooit zouden zien. Omdat de metatag voor zoekwoorden zo vaak werd misbruikt, begon Google jaren geleden met de metatag voor zoekwoorden.”bing zoekmachine

Bing ging in 2011 nog een stap verder toen ze aankondigde dat ze de tag als spam-signaal gebruikten. Dus, als die van jou zijn gevuld  met trefwoorden, dan kan dat tegen je werken in Bing. Om deze reden is het het beste om aan de veilige kant te zitten en metatags tags van je site te verwijderen. Mocht je wat meer SEO advies nodig hebben laten we dan samen een GRATIS consult inplannen met Mr SEO bureau.