Wat is een redirect?

Wat is een redirect?

Wat is een redirect?

Hoe werkt een redirect?

Wat is een redirect? Je hebt vast ooit wel eens iemand horen zeggen dat je even een redirect moet maken. Je zult je wellicht afvragen, een redirect? Hierbij willen wij als Mr seo bureau je wat meer duidelijkheid geven over deze vage termen. Je hebt verschillende soorten redirects en mogelijkheden om het toe te passen. Je hebt ook wel eens een 404 error gezien, aii! In dit artikel gaan we je alles uitleggen over redirects. Laten we starten met de vraag: Wat is een redirect?
Het is een omleiding, nieuwe bestemming van een URL. Je laat de google zoekmachine weten waar je URL heen wilt laten leiden. Een belangrijke methode om een 404 error tegen te gaan. Een 404 error betekent dan ook dat er geen bestemming van de URL is gevonden. Als oplossing moet je dus de foute URL, een juiste bestemming geven. Laten we ook even kijken naar de verschillende soorten redirects die we toepassen.seo service

Welke soorten redirects zijn er?

Er zijn verschillende soorten redirects maar wij kijken naar de 2 belangrijkste voor SEO. We zullen een 301 en 302 verder toelichten.
Laten we starten met een 301 redirect. Een 301 redirect is een permanente omleiding voor een URL. Met een 301 redirect wordt niet alleen de bezoeker omgeleid, maar wordt ook de SEO waarde van je pagina verplaatst naar de nieuwe URL. Met een 301 redirect zeg je tegen Google; Dit is de definitieve nieuwe bestemmingspagina. Binnen het algoritme van Google heeft elke pagina een linkwaarde, welke niet verloren moet gaan. Met een 301 geeft je oude URL gemiddeld tussen 90% – 99% van de linkwaarde over naar de nieuwe URL. Het is ook handig om de nieuwe URL te indexeren door Google Search console zodat google meteen de linkwaarde zal oppakken.

Een 302 redirect

Een 302 redirect is een tijdelijke omleiding. Als voorbeeld; webshops gebruiken deze redirect veel als een product tijdelijk uitverkocht is. Maar eigenlijk is het verder altijd aan te raden om een 301 redirect te gebruiken, tenzij de content echt alleen tijdelijk verplaatst is. Met een 302 redirect geef je namelijk niet de linkwaarde over aan de nieuwe URL en kan het zijn dat er een deel van je linkwaarde verloren gaat. Ook vergeet je vaak om hier een permanente bestemming van te maken en dan zal je dus ook zakken in rankings. Wij als Mr seo bureau geven dus altijd het seo advies om van een 301 gebruik te maken.seo specialist

Wanneer moet ik een 301 redirect toepassen?

  • Een 404 melding. Tijdens het zoekmachine optimalisatie proces kijken we naar het aantal 404 meldingen. We moeten deze opzoeken en kijken waar we ze beter heen kunnen sturen.
  • Een Pagina bestaat niet meer. Je hebt bijvoorbeeld een oud product wat je niet meer gebruikt. Mensen kunnen nog steeds op deze pagina komen via bijvoorbeeld interne linkbuilding. Belangrijk dat je ook voor niet bestaande URL’s een nieuwe bestemming geeft.
  • Nieuwe website. Met een hippe nieuwe website heb je ook zeer waarschijnlijk een nieuwe linkstructuur waardoor je nauwkeurig alle URL’s moet omleiden.
  • Samenvoegen van websites. Je hebt bijvoorbeeld een hoop lokale websites en wilt deze samenvoegen tot een grote website. Belangrijk dat je dus alles goed gaat samenvoegen.
  • Je webdomein is veranderd. Bijvoorbeeld door het veranderen van je bedrijfsnaam. Dit heeft ook gevolgen voor je totale linkstructuur. Belangrijk om hier goed over te laten adviseren.
  • URL seo structuur. We houden ervan om een URL’s zo kort en duidelijk mogelijk te maken. Hierdoor moeten we ook een hoop redirects plaatsen.

Redirect seo

Een belangrijk onderdeel van seo optimalisatie is kijken naar een juiste URL-structuur. Het moet logisch zijn en vooral duidelijk voor zowel de bezoeker als de Google zoekmachine. Als je een lijst hebt van alle URL’s is het belangrijk om deze allemaal door te nemen. Seo agency the netherlandsHet is een nauwkeurig werkje en neemt wat tijd in beslag. Gouden Tip: maak redirect lijsten zodat je altijd een overzicht hebt van alle link plaatsingen. Je wilt niet dat A naar B gaat verwijzen en vervolgens weer naar A. Dan heb je een ‘loop’ wat heel erg nadelig is voor SEO. Maak het dus makkelijk voor zoekmachines met een duidelijke structuur waatdoor je sneller gaat steigen in rankings.

Redirect wordpress plugin

De makkelijkste manier is het installeren van een plugin. Wij gebruiken de plugin: redirection.
Na het installeren van deze wordpress redirect plugin kan je makkelijk een URL plaatsen en de nieuwe URL zodat dit meteen verwerkt wordt. Plaats de nieuwe URL in je redirect- lijst om het overzicht te behouden. Vervolgens adviseren wij om meteen de nieuwe URL te indexeren in Google. Hierdoor loop je alle stappen door en krijg je geen extra 404 omleidingen.
redirect wordpress plugin

Redirect plaatsen met een .HTACCESS bestand

Een andere manier is via het .HTACCESS-bestand. Het is veel technischer, maar we willen het voor de volledigheid toch even netjes benoemen. Door dit configuratiebestand, kun je de meeste instellingen van je webserver aanpassen. Hiervoor is het belangrijk een lijst te maken om aan te geven, welke pagina naar welke moet worden geredirect. Een voorbeeld van deze formule is:

Redirect 301 /oude-pagina.html http://www.domeinnaam.com/nieuwe-pagina.html

Veel mensen zullen denken, aii niet mijn ding! Een wordpress redirect plugin vinden wij daarom wat makkelijker. Hopelijk heb je bij het lezen van dit artikel wat meer kennis opgedaan over hoe redirects werken. Mocht je wat seo advies zoeken bij het plaatsen van redirects schakel dan ons als Mr SEO bureau in:)